4 March 2008
Beeld & Geluid
Europe/Amsterdam timezone

Vooraankondiging van de bijeenkomst op 4 maart 2008.

Op 4 maart organiseert de Dutchguild alweer de vijfde technische bijeenkomst voor zijn leden. Deze bijeenkomst wordt gehouden bij Beeld & Geluid en is de start van de Nederlandse HD dagen, georganiseerd door de Expert Groep Digitale Televisie en iMMovator. 

Het onderwerp voor de Guild bijeenkomst op 4 maart is invoering van High Definition (HD) in Nederland en sluit naadloos aan op het programma van de conferentie op de 5de maart en de workshops op de 6de. Voor meer informatie www.hddagen.nl 

Diverse kabel bedrijven bieden de kijker al een aantal buitenlandse kanalen in HD. Met de komende internationale sportevenementen als Olympische spelen en EK Voetbal wordt het aanbod van interessant HD materiaal voor de consument verder uitgebreid. De introductie van HD-DVD en Blue Ray, waarvan de laatste de winnaar lijkt te worden, biedt de huiskamerkijker een echte HD beleving inclusief Surround geluid. Ook Canaal Digitaal loopt zich warm om per satelliet HD in het pakket op te nemen. 

Wat is nu in Nederland de technische status van de gehele keten en wat weerhoudt ons van introductie op grote schaal?

Aan de groei van het aantal LCD en Plasma schermen zal het niet liggen. Meer dan 80% van de schermen die momenteel worden verkocht zijn HD-ready of Full HD. 

Kabel maatschappijen leveren aan de consument een settop box met HD mogelijkheden. De programma’s bestaan voornamelijk uit materiaal van buitenlandse partijen zoals National Geographics, Discovery Channel, History Channel, HD NL , Film1 en Sport1 en sinds kort het HD teaser kanaal Brava HD Promo . Het lijkt in dat deel van de totale keten dus wel goed te zitten. Of is dat schone schijn? Is er al een definitieve keus voor de compressie technology gemaakt en hoe staat het met Surround geluid? Slechts een beperkt aantal kanalen is voorzien van digitaal geluidstransport en kan dat niet anders? 

Wat is de situatie vooraan in de keten bij de facilitaire bedrijven voor registratie en nabewerking? Er wordt per slot van rekening ook geproduceerd voor DVD mastering in HD en SD waarbij Surround Sound een absolute must is. Is het duidelijk hoe programmamateriaal technisch aangeleverd moet worden en wat doen we als Tape verdwijnt en File verschijnt? Hoever zijn de Broadcasters met hun infrastructuur? Hoe levert play-out het weer aan, aan de distributie kanalen zoals kabelaars en telco’s die het op hun beurt weer bij de consument moeten zien te krijgen. 

Genoeg interessante onderwerpen om een avond mee te vullen. 

Het programma ziet er dan ook als volgt uit:

19:30 – 20:00
Inloop

20:00 – 20:10
Ontvangst en programma overzicht
Rob ten Siethoff

20:10 – 20:20
Status Metadata project
Ellen Mulder

20:20 – 20:40
HD productie, zijn we er praktisch klaar voor?
Pim Koster, Dutchview

20:40 – 21:00
HD voor de Nederlandse Publieke Omroep.
Gerrit de Nooijer, Technicolor Nederland

21:00 – 21:20
Pauze + Demo’s

21:20 – 21:40
Contributie van videomateriaal voor broadcast
Klaas-Pieter Looren de Jong, Divitel

21:40 – 22:00
Settop box, de laatste schakel
Marnix Vlot, Philips

22:00 – 22:10
Samenvatting technische status HD
Dolf Schinkel

22:10 – 22:20
Afronding van de avond, boodschap voor morgen
Rob ten Siethoff 

22:10 – 23:00
Borrel


De locatie is het fantastische gebouw van Beeld & Geluid op het Media Park in Hilversum. Parkeren op parkeerdek A, tegenover het gebouw van Beeld & Geluid, vanuit de ingang rechts. Deze keer zijn de parkeerkosten helaas voor jezelf. 

De inloop is, zoals gebruikelijk om 19:30 en zaal is Theater 1

Wij prijzen ons gelukkig met een viertal sprekers. Zij zullen ieder op zich een stuk van de keten voor hun rekening nemen. 

Pim Koster doet de aftrap. De titel van zijn presentatie is: 

Voor het produceren in HD hebben we voldoende technische oplossingen, maar zijn we praktisch ook zover?

Waarbij Pim de volgende kanttekening maakt:
"HD produkties zijn niet louter een kwestie van techniek, ook de omgeving dient zover te zijn." 

Pim Koster heeft naast technische ervaring als projectmanager in de loop van de jaren veel inzicht opgedaan over de wensen van zijn klanten. 

Na een technische opleiding, inmiddels ruim twintig jaar werkzaam in de audiovisuele wereld bij verschillende facilitaire bedrijven. Eerst als specialist in de audio, intercom en HF-Techniek, sinds '95 werkzaam als projectmanager bij de meest uiteenlopende projecten, met als hoogtepunten het EK2000 in Nederland, Commonwealth Games in Maleisie, maar ook alle Koninklijke huwelijken en begrafenissen. Heeft zicht de laatste paar jaar mede bezig gehouden met de ontwikkelingen op het gebied van HD registratie en de tapeloze workflow, niet vanuit het uitzendproces, maar vooral aan de produktie/postproduktie kant. 

Is nu werkzaam als Manager Business Development bij Dutchview. 

Na Pim zal Gerrit de Nooijer het stokje overnemen. 

De presentatie van Gerrit zal gaan over: 

De gefaseerde invoering van HD in de centrale infrastructuur en uitzendsystemen voor de Nederlandse Publieke Omroep.

In deze presentatie zullen aan de orde komen: 
•  De rol van Technicolor in het leveren van de voorzieningen voor NPO.
•  Overzicht van de huidige keten.
•  Toelichting op de fasering voor invoering van HD in de keten voor de Nederlandse Publieke Omroep.
•  Welke HD standaard en formaat keuzes.
•  De HD voorzieningen die zijn gerealiseerd in de centrale infrastructuur met het project VCMI (Vervanging Centrale Matrix Infrastructuur).
•  De MCP (Multi Channel Play out). Het project waarin de vervanging van de huidige eindregies voor de Publieke Omroep wordt gerealiseerd.
•  Het Broadcast Compressie Platform.
•  De plannen om de DDV HD geschikt te maken en de toelevering van HD content aan het Digitaal Archief van Beeld en Geluid.


Gerrit de Nooijer is al meer dan 30 jaar werkzaam in de broadcast industrie, voornamelijk in leidinggevende functies met een sterke technologie en innovatie focus. Binnen die functies heeft Gerrit zich op strategisch niveau bezig gehouden met projecten in het kader van digitalisering van de centrale infrastructuur op het MediaPark. Ook is hij verantwoordelijk geweest voor het inrichten van diverse eindregies voor TV10, SBS, TMF/MTV, Veronica, Talpa en Nederlandse Publieke Omoep (NPO). Gerrit heeft een initiërende rol gehad in de ontwikkeling van De Digitale Voorziening en het Digitaal Archief voor Beeld en Geluid. Gerrit is nu actief als manager van het Technicolor AV Expertisecentrum (AVEX). Het AVEX is a professionele organisatie die diensten levert op het gebied van Consultancy, Project Management and Software Engineering services in de internationale broadcast en media industrie. Op dit moment is AVEX o.a betrokken bij de realisatie van de Multi Channel Play-out en HD voorzieningen voor de NPO. 

Na de pauze komt Klaas-Pieter Looren de Jong aan het woord. 

Zijn presentatie staat in het kader van contributie. Hoe komt beeld en (surround) geluid vanuit de play out naar de distributie keten en welke technieken kunnen daar toepasbaar zijn. De titel van zijn voordracht is: 

Contributie van video materiaal voor Broadcast. 

Klaas-Pieter is sinds 2001 werkzaam voor Divitel bv in Apeldoorn, een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van systeem integratie van broadcast en telecommunicatie oplossingen. 

De huidige functie als consultant (business en techniek) werd voorafgegaan door functies in sales support, operations management, technisch management en projectmanagement. 

Eerder was Klaas-Pieter werkzaam bij NKM-Netwerken als adviseur CATV systemen en als manager kwaliteitszorg. Als elektronica specialist en later als ontwikkelaar en productie coördinator werkte Klaas-Pieter bij Itess systems. 

De bedrijfskundige achtergrond in combinatie met een brede ervaring op het gebied van analoge en digitale elektronica in de toepassingsgebieden van audio, video, RF en datacommunicatie, aangevuld met kennis van DVB, IP en compressietechnieken, biedt vaak een goed vertrekpunt bij advisering van partijen bij het vinden van een passende oplossing in elke specifieke business case. 

Klaas-Pieter studeerde o.a. elektrotechniek (telecommunicatie) aan de Hogeschool Rotterdam en Bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool en aan Universiteit Nyenrode te Breukelen. 

Als laatste in de rij zal Marnix Vlot het woord voeren. 

De titel van zijn bijdrage is: 

De Set-topbox , de laatste schakel 

Zijn bijdrage zal gaan over de laatste schakel in de keten. De laatste ontwikkelingen in de set-topbox technologie, compressie keuzes, HDMI en HDCP en andere ontwikkelingen passeren de revue. 

Marnix is werkzaam bij Philips, meer in het bijzonder bij de divisie Digital TV Set-top Boxes, Philips Consumer Lifestyle – Benelux 

De conclusies van deze Guild bijeenkomst zullen worden meegenomen in de afsluitende panel discussie tijdens de HD conferentie de volgende dag, de 5de maart.