DG44 - Video Encoding

Europe/Amsterdam
Grafisch Lyceum

Grafisch Lyceum

Heer Bokelweg 255, 3032 AD Rotterdam
Description

Ondanks netwerken die over steeds meer bandbreedte beschikken is voor video met meer frames, meer pixels en betere pixels nog steeds meer compressie nodig. Door het toepassen van meer rekenkracht en nieuwe, vaak zelflerende algoritmes vindt er op dit vlak veel innovatie plaats.

Waar nu MPEG 4 AVC langzaam verdrongen wordt door HEVC, werkt MPEG aan een tweetal nieuwe generatie codeerschema's: Versatile Video Coding (VVC, ook H.266) en Essential Video Coding (MPEG5). Daarnaast is er buiten deze standaardisatie de royalty-vrije codec AV1 beschikbaar en zijn alle encoding-leveranciers bezig met het efficiënter encoderen binnen de bestaande standaarden, onder andere via “Content Aware Encoding”.

Kortom er was weer genoeg om een hier weer eens diep in te duiken met Dutch Guild. In samenwerking met het Grafisch Lyceum Rotterdam en leverancier van codeertechnologie Ateme organiseerde Dutch Guild op donderdag 28 november een thema-avond over de nieuwste ontwikkelingen in videocodering.

We hadden 3 (drie !) internationale sprekers weten te strikken die ons vanuit Duitsland, Frankrijk en Zweden kwamen bijpraten over recente videocodec-ontwikkelingen.

  • Na een welkom door onze host wordt de avond afgetrapt door DG-trekker Rob Koenen. Hij zal samenvatten wat MPEG de komende tijd op het standaardisatiemenu heeft staan. (Download de presentatie)
  • Daarna ging Benjamin Bross van Fraunhofer HHI de diepte in met details over de nieuwe, veelbelovende Versatile Video Coding standaard (VVC, H.266). VVC wordt mid-volgend jaar door MPEG en ITU-T opgeleverd. (Download de presentatie)
  • Maar er is concurrentie voor VVC: Essential Video Coding (ook van MPEG!) en AV1 (van de Alliance for Open Media). Mickaël Raulet van Ateme heeft daarover vertelt, en de vergelijking gemaakt met VVC. (Download de presentatie)
  • De laatste spreker was Ericsson’s Per Fröjdh, Vice President van het Media Coding Industry Forum, en hij ging in op de olifant in de zaal en de reden van deze wirwar aan concurrerende codecs: IP licensing. (Download de presentatie)
     
  • de foto's van de avond hier
    De inloop 19.30 uur.
    Aanvang is 20.00 uur het programma eindigt om 22.30
    Daarna was er weer een afsluitende borrel.
    • 19:30 20:00
      Koffie & Ontvangst 30m
    • 21:00 21:20
      Koffie 20m
    • 22:30 23:30
      Borreltijd! 1h